top of page

DE HOVAWART AAN HET WERK

De Interventie Hond bij het Zweedse Leger door
Karin Haglund met Scanderna's Svart Laser, Zweden

Wat is een huiswachthond?

De taak van de Interventie Hond is vijanden of mensen op te speuren die gebouwen van strategisch belang, zoals radiostations, krachtcentrales en pakhuizen, proberen te saboteren wanneer er sprake is van een “onstabiele” situatie. Wij noemen het “de voorwerpen veiligstellen” en “een patrouilleerpad bepalen” rond het gebied, waar wij verscheidene keren per dag patrouilleren. De taak van de hond is te luisteren of zich iemand in het naburig gebied bevindt,  of, indien  hij deze persoon kan ruiken, of iemand de patrouilleerweg is overgestoken.

 

Mijn taak is om mijn hond te “lezen” en mijn baas te vertellen wat de hond heeft ontdekt. Als de hond iemand hoort of ruikt, zal het leger soldaten uitsturen ter controle. De taak van de hond is dan voorlopig ten einde. Als iemand de patrouilleerweg heeft overgestoken, kan ons gevraagd worden om deze persoon op te speuren. In zulke situatie gebruiken we een speciale formatie, zodat de soldaten de hond en zijn begeleider kunnen beschermen. Kortom, we gebruiken de welontwikkelde zintuigen van de hond om de vijand op te speuren.

Wie zijn we?

Mijn hond en ik zijn sinds 2,5 jaar actief in het Programma als Interventie Hond. We nemen gemiddeld twee keer per jaar deel aan een trainingsweekend. Het doel van deze trainingsweekends is om ervoor te zorgen dat de hond zijn kennis op peil houdt en om het teamwerk te oefenen. We hebben een contract om minimaal  20 uur per jaar voor het Zweedse leger te werken.

 

Het Leger organiseert ook ieder jaar competities voor deze honden. Eerst is er een Kampioenschap per district, vervolgens zal de beste hond deelnemen aan het Zweedse Kampioensschap (SM). Wij hebben twee jaar achter elkaar deelgenomen aan deze SM. De competitie bestaat uit vier delen: patrouilleren, speuren, gehoorzaamheid en zoeken van voorwerpen. Privé nemen we deel aan gehoorzaamheidswedstrijden en speuren we in de hoogste klasse, wat voor een Hovawart in Zweden vrij zeldzaam is.

Homeguard Hovawart Scanderna's Svart Laser
Homeguard Hovawart Scanderna's Svart Laser

Hoe presteren Hovawarts als Interventie Hond in het Zweedse Leger?

De Hovawart leent zich zeer goed tot deze discipline. Hij heeft de juiste hoogte (boven 40 cm), de juiste vacht om de winter en de kou te doorstaan en hij houdt van mensen, ook al bewaakt hij het erf. Het is noodzakelijk dat de honden van mensen houden, zodat iedereen met de hond kan werken in het geval dat de eigenaar iets overkomt. Het is eveneens van belang dat andere collega’s hem kunnen voeren of in hun nabijheid kunnen komen als ze op de basis zijn vastgebonden. Vermits de Hovawart oorspronkelijk een hond is die het erf van de boerderij bewaakt, is hij van nature attent op alles wat er op zijn erf gebeurt.

(1997)

Luchtmachthond (Zweedse leger) door
Maud Gustavsson met Scanderna's Svarta Ofelia, Zweden

Wat is een Luchtmachthond?

In de praktijk is het werk van een Luchtmachthond bijna identiek aan dat van een Interventie Hond. De voornaamste taak van een Luchtmachthond bestaat erin luchtmachtbasissen of andere belangrijke plaatsen tegen de vijand te bewaken. Een verschil tussen de Luchtmachthond en de Interventie Hond is dat het contract met het Zweedse leger niet met de eigenaar, maar met de hond afgesloten wordt.  

 

Tijdens de test kijkt het leger enkel naar de prestaties van de hond. Dus als de hond een markering doet, maar de eigenaar het niet opmerkt, zal de testleider de hond toch doorlaten. Iedere hond die de opleiding van de luchtmacht doorloopt en een contract krijgt, wordt een "reservehond" van het Zweedse leger genoemd. De honden worden slechts opgeroepen wanneer de luchtmacht bijkomende honden nodig heeft. De Luchtmachthond moet zich tegenover iedereen aangenaam en correct gedragen en heeft geen aangewezen leider. Iedereen moet met hen kunnen werken.

Air Force Dog Hovawart Scanderna's Svarta Ofelia

Hoe presteren Hovawarts als luchtmachthonden?

Mijn ervaring met het opleiden van mijn Hovawart tot Luchtmachthond was, dat wij een hechter  team zijn geworden. Een Hovawart is een zeer onafhankelijke hond die het goed doet in zijn eentje. Tijdens de opleiding moest ik dan ook leren om op haar en haar markeringen te vertrouwen. Ze is sterker geworden en heeft nu een duidelijke  taak. Dat was zeer goed voor ons. Na de luchtmachtopleiding was ze ook beter in gehoorzaamheid! Zij is er meer op uit om me plezier te doen dan vroeger. Ik ben van mening dat dit werk erg goed is voor Hovawarts. Zij houden echt van werken.

(1997)

Wie zijn we?

 

In Oktober 2000 behaalde mijn hond haar brevet bij de Luchtmacht. Het vergde vijf maanden training. In andere disciplines behielden mijn hond en ik het eerste niveau in gehoorzaamheidstraining met goede resultaten. We hebben  ook  het eerste niveau in tracking gehaald. In 2002 namen we deel aan het tweede niveau, maar aangezien ze pups verwachtte, deed ze het niet zo goed. Normaal is ze een zeer goede speurhond! Vorig jaar werd mijn hond uitgenodigd om een "working officer" te worden. Zij bracht drie weken in het leger door en dat ging heel goed!! De samenwerking met de officieren verliep uitstekend.

Air Force Dog Hovawart Scanderna's Svarta Ofelia

Opsporings- en Reddingshond, SAR, VS door
Christa Wendlandt met Varina von der Birkenheide en Anjo von den duenen Flitzern, VS 

Wat is Opsporings- en Reddingshond, SAR (Search and Rescue)?

Waarschijnlijk hebt u al verhalen gehoord over mensen die in de wijde natuur vermist raken, over kinderen die van huis weggelopen zijn, over bejaarden die verward raken en verloren lopen, en vast en zeker over de honden die werkten bij het World Trade Center in New York na de gebeurtenissen van 11 september 2001.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gebieden waarbij getrainde speurhonden worden ingezet. Ze worden ook gebruikt om bewijsstukken, verdronken slachtoffers en lichamen te vinden. Er zijn twee belangrijke gebieden waar speurhonden op grote schaal worden  gebruikt. Het eerste betreft opsporingen in de wijde natuur, het tweede opsporingen bij rampen. Bovendien trainen sommige mensen hun honden voor opsporingen in water, naar lijken, naar bewijsstukken en voor spoorzoeken.

 

Dit alles vergt veel tijd en toewijding. Uiteindelijk wordt het een levensstijl. Plus, het is allemaal vrijwilligerswerk en je moet alle opleidingskosten zelf betalen. Dus tenzij je iemand hebt die je “hobby” steunt, is het niet vanzelfsprekend. Anderzijds kan het heel  voldoeninggevend zijn om met je hond door de wijde natuur te trekken en van het avontuur te genieten, te helpen gebieden vrij te geven en misschien zelfs een vermist kind te vinden!

Wie zijn we?

 

Mijn eerste speurhond was een gemengd ras uit het asiel. Voor mijn tweede hond besloot ik een Hovawart te nemen, Sonne (Varina). Sonne is nu 12 jaar oud en met pensioen.

 

In mijn 15 jaar opsporings- en reddingswerk heb ik ongeveer 200 opsporingen gedaan, van zeer kleine karweitjes, met alleen mezelf en mijn hond (15 jaar geleden waren er niet veel erkende teams) tot reusachtige acties met honderden mensen - alle beschikbare hondenteams van de V.S. (Oklahoma City). Wij zochten bij de aardbeving van San Francisco, na het onweer van Oakland, na de rellen in LA, en wij zochten naar alle soorten vermiste personen –mensen met de ziekte van Alzheimer, zeer jonge kinderen, weglopers, zelfmoorden, verdrinkingen enz.

 

Sonne was bijzonder goed in opsporingen in de wijde natuur, had tomeloze energie en gaf nooit op. In onze certificeringstest moeten de hond (en de eigenaar) 4 uur lang  de bergen doorzoeken en na al dat werk eiste Sonne nog steeds dat haar bal voor haar werd gegooid om te apporteren! Een tijd lang was ze ook gecertificeerd in rampen en in 1995 hebben we beiden 10 lange dagen doorgebracht  in Oklahoma City, na de bomaanslag. 

 

Honden worden meestal ingezet om gebieden te ontruimen, zodat we zeker weten dat er niemand is. Het kan voorkomen dat je gedurende de gehele carrière van je hond eigenlijk niemand vindt. Met mijn hond van gemengd ras heb ik nochtans verschillende personen gevonden. We vonden ook personen die reeds overleden waren. Met Sonne heb ik 'slechts' een 50-tal opsporingen gedaan zonder levende mensen te vinden.

 

Finder (Anjo) begon de opleiding voor wijde natuur en rampen, maar aangezien Sonne nog werkte, besliste ik met hem in rampen te specialiseren. Door zijn relatief kleine formaat zou hij gewoon over puin weven en hij is gek op het spel. Hij is altijd heel serieus in het vinden van de begraven mensen en probeert ze uit te graven. Wanneer hij aan het werk is, kan niets hem afleiden.

 

Wegens tijdsgebrek van mijn kant, zijn we onlangs niet opnieuw gecertificeerd. We hopen spoedig de opleiding opnieuw te kunnen opnemen en zouden dan vrij snel klaar moeten zijn voor onze test.  Er was één andere Hovawart in de V.S. die voor SAR-werk erkend was en momenteel zijn er twee met de opleiding begonnen. Dit kleine aantal is vooral toe te schrijven aan het feit dat Hovawarts zo zeldzaam zijn in dit land.

Hovawart Search and rescue Oklahoma
Hovawart Search and rescue
Hovawart Search and Rescue Sonne

Hoe presteren Hovawarts in SAR?

 

Vooral voor zoeken in de wijde natuur is de Hovawart opmerkelijk geschikt. Hij heeft een sterke band met zijn eigenaar, heeft eindeloze energie en kan in zeer korte tijd een groot gebied bestrijken. Hovawarts zijn zeer veelzijdig, hebben een goede prooidrift en houden van mensen. Ze zijn ook zeer gemakkelijk  te trainen, hoewel je geduld moet hebben en de tijd moet nemen, aangezien ze langzaam volwassen worden. Zij zijn van nature erg geneigd om hun neus te gebruiken, zodat het een kleine en weinig tijdrovende stap is hen spoorzoeken aan te leren. Als je een Hovawart hebt die ook op onstabiele oppervlakken  zelfvertrouwen heeft, zou je geen probleem moeten hebben hem te trainen voor rampen.

 

Indien u geïnteresseerd bent in SAR-werk met een Hovawart, zorg er dan voor dat je een zeer zelfververzekerde, uitgaande hond neemt met een goede prooidrift en veel energie.

(1997)

bottom of page