top of page

HOVAWART

Karakter

Hovawart teef zwart en blond België von Gaudihof

Overzicht

Hovawart is een middelgrote, sterke werkhond afkomstig uit Duitsland (hova = der Hof; wart = der Wächter), de naam betekent letterlijk 'bewaker van het erf'. De vroegste beschrijvingen van Hovawarten gaan terug tot de Middeleeuwen. Daarna verdween het ras een tijdje, maar het werd opnieuw samengesteld in de jaren 1920. Hiervoor werden  honden van een gelijkaardig type gebruikt die men op boerderijen aantrof en werden kruisingen doorgevoerd met o.a. andere rassen zoals Duitse Herder, Kuvasz, New Foundlander en Leonberger. Door een strikte selectie in het beginstadium van de fokkerij werd de oorspronkelijke Hovawart opnieuw tot stand gebracht.

​

De huidige Hovawart is een ideale werkhond die eveneens geapprecieerd wordt voor zijn schoonheid. Hij bestaat in drie kleuren: zwart en blond (~55%), blond (~35%) en zwart (~10%).  De reuen zijn 63 – 70 cm hoog en de teven 58 – 65 cm. De meeste Hovawarts zijn terug te vinden in Duitsland, waar ieder jaar ongeveer 1000 puppies geboren worden. In Finland worden elk jaar 150-200 puppies geboren en in Zweden 100-140. In de andere landen van Centraal Europa alsook in Canada en de Verenigde Staten worden er per jaar een paar nesten tot maximaal 100 pups geboren. In totaal wordt de levende Hovawartpopulatie op zo’n 20 000 honden geschat.

Hovawart teef zwart België von Gaudihof
Hovawart reu zwart en blond België von Gaudihof

Het karakter van een Hovawart kan omschreven worden als intelligent, aanhankelijk en sportief. Hij heeft een sterk waakinstinct, is eerder dominant en vaak terughoudend ten opzichte van vreemden. Een Hovawart is zeer gehecht aan zijn eigenaars. Door de nauwe band met zijn baas, is dit geen hond om in een kennel te houden!

 

Een Hovawart is een familiehond, die de ganse dag bij het gezin wil zijn. Hij heeft echter een duidelijke hiërarchie nodig, waarbij zijn plaats in het gezin de laatste is, en dit vanaf de eerste dag. Een Hovawart is goed met kinderen, maar beiden moeten de spelregels leren! Als volwassenen is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de omgeving veilig is voor iedereen.

  

Hovawarts houden van werken en kunnen getraind worden in verschillende disciplines. Ze zijn goed in gehoorzaamheid, speuren en verdediging, als drugshond en in reddingswerk, zowel te land als in het water! Steeds meer Hovawarts nemen deel aan bahendigheidswedstrijden. In Frankrijk werken enkele Hovawarts als blindengeleidehond, en in Finland worden ze door de grenscontrole ingezet om  de lange en bosrijke grens tussen Rusland en Finland te bewaken

 

Hovawarts blijven relatief lang onvolwassen. Het is niet uitzonderlijk dat een reu pas rond de leeftijd van 3 jaar volwassen wordt. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het trainen van een Hovawart. Korte lessen met veel motivatie zijn de echte sleutel tot  succes!

Hovawart blond reu België von Gaudihof

Hovawarts vandaag

Op de volgende pagina’s vindt u enkele voorbeelden van hoe baaasjes en hun viervoeters samen volop van het leven genieten. Mensen die actief zijn met hun Hovawarts, vertellen ons wat zij doen, hoe zij het doen en wat ze bereikt hebben met hun prachtige metgezellen. De grens tussen sport en werk is niet altijd duidelijk: werkhonden meten zich met elkaar in hun specialiteiten, het werk van gisteren kan de sport van vandaag geworden zijn zoals de Nordic Messenger Dog- proeven, of een hobby verandert in werk wanneer een ramp toeslaat.

 

Toen ik dit kleinschalige onderzoek begon, was ik verbaasd hoeveel Hovawarts er  in feite op verschillende gebieden actief zijn. Als werkend ras begint de Hovawart de belangstelling te krijgen die hij verdient.  In 2002 heeft het Zweedse leger alleen al zowat 143 Hovawarts (als interventiehonden, luchtmachthonden en opsporings- en reddingshonden) in hun register. Het lijkt erop dat de meeste werkende Hovawarts gebruikt worden bij opsporing en redding. Enkele Hovawarts werken als hulphonden in Frankrijk en bij grenspatrouilles in Finland. In het verleden had de Deense politie een Hovawart in dienst.

 

Als u een van deze  actieve eigenaren bent en uw discipline is hier nog  nog niet  voorgesteld, neem dan contact met ons op!

​

Last but not least, veel dank aan Anne Haegeman-Goossens, André Vranckx en Hilde Calsius voor de vertalingen!

FCI Rasstandaard nr 190

bottom of page