top of page

WENST U EEN HOVAWART PUP?

Ik en mijn familie

Eerst en vooral, is een Hovawart een ras voor mij en mijn gezin? Heb ik de tijd genomen om de karaktereigenschappen te begrijpen, en komen die overeen met onze wensen en levensstijl? Ben ik bereid tijd te investeren in het socialiseren en trainen van de hond, en in het leren om een goede Hovawart-eigenaar te worden? Een Hovawart mag niet ongetraind blijven vanwege zijn sterke waak- en beschermingsinstincten. Een gelukkige Hovawart die zijn grenzen kent en de hiërarchie in zijn menselijke roedel respecteert, leidt tot een gelukkige Hovawart familie.

Hieronder staan bijkomende vragen die u uzelf moet afvragen wanneer u overweegt een Hovawart te introduceren in uw gezin:

 

  • Heb ik genoeg tijd en energie om voor een hond te zorgen? Past een pup bij mijn levensstijl? Hoe zit het over 5 jaar - over 10 jaar - is het dan nog steeds mogelijk om een hond te houden of zal mijn situatie anders zijn?

  • Is de rest van de familie het eens met de beslissing om een hond te nemen? Wie zal verantwoordelijk zijn voor de hond?

  • Hoe zit het als de puppy thuiskomt, kan ik tijd vrijmaken om de nieuwkomer zich thuis te laten voelen, en om hem de gewoonten van het huishouden aan te leren? Wat ga ik doen tijdens de vakanties? Waar kan ik hem trainen?  

  • Hoe zit het met de praktische zaken... is mijn tuin omheind? Is de auto groot genoeg?

 

Dit is slechts een kleine greep uit het soort vragen waar je grondig over moet nadenken voordat je je engageert voor de volgende 10 - 15 jaren van je leven.

Hovawart pup Vestita von Gaudihof

Waar te beginnen

Je doet er best aan om je pup te halen bij een fokker die lid is van de nationale Hovawart Club, erkend door de Nationale kennel club en de F.C.I.; bijvoorbeeld Sint-Hubertus in België. De club moet ook lid zijn van de Internationale Hovawart Federatie, het IHF, als een dergelijke club in jouw land bestaat. Wat te doen : de gemakkelijkste manier is  om de contactgegevens in jouw land op te zoeken, en je bent zeker in goede handen.

 

Waarom al die ophef? Het is waar, ook andere fokkers kunnen goede honden hebben, en ze zijn soms ook getest op gezondheid. Wanneer je een pup koopt bij een fokker die erkend is door IHF, heb je echter het grote voordeel dat  niet alleen de ouders van je pup maar ook hun voorouders, generaties lang, werden gevolgd qua karakter en gezondheid. De jarenlange nauwe samenwerking en uitwisseling van gegevens tussen de verschillende leden van het IHF, zijn jouw garantie voor de best mogelijke start voor je pup.

Hovawart pup Veris von Gaudihof

"De puppie

 

Wanneer je een goede fokker gevonden hebt, hoe kies je dan je pup? Laat de fokker je begeleiden bij het vinden van de juiste pup. Je zal de pups zelf misschien 2 of zelfs 3 keer zien, maar de fokker heeft 24 uur per dag met ze geleefd sinds ze geboren zijn. Leg aan de fokker uit hoe je de toekomst met je hond ziet – wordt het een 'huishond', een werkhond, wil je deelnemen aan hondensport op competitie-niveau, zou je graag deelnemen aan shows, wil je later misschien zelfs fokken; waar woon je: in de stad of op het platteland, met of zonder kinderen – jong of oud?. Hoe meer je vertelt, hoe beter de fokker in staat zal zijn om je te helpen.

 

Eén ding kan ik niet genoeg benadrukken : het karakter van de hond is veel belangrijker dan z'n kleur. Uiteindelijk zal je verliefd worden op je Hovawart - of hij nu zwart, blond of zwart-bruin is. De puppy-karaktertesten zijn voor de fokker een hulpmiddel om samen met jou de juiste keuze te maken.

 

Tenslotte mogen we niet vergeten dat fokken betekent dat je bezig bent met levende genen, waarbij het resultaat nooit gegarandeerd kan worden, hoe zorgvuldig we ook de juiste ouders hebben gekozen. We kunnen alleen de zorg garanderen die we hebben besteed aan het screenen van de ouders en hun families, en de moeite die we hebben gestoken in het grootbrengen van de pups.

Het gelukkige einde...

Wanneer je eenmaal je pup hebt, wees dan voor hem een zachtaardige  maar standvastige leider en behandel je hond met respect. Leer meer over de Hovawart, sluit je aan bij een plaatselijke club voor puppy-lessen. Neem deel aan de activiteiten van je Hovawart-club. Lees en leer meer over honden, hondengedrag en de fascinerende manier waarop zij communiceren. Ik garandeer  je, het is een boeiende...

 

... nieuwe wereld om te ontdekken!

Hovawart tevenHovarian Gaudi Hovarian Leica
bottom of page