top of page

FOKDOELEN

Gezondheid

We streven ernaar om Hovawarts te fokken met een gezonde anatomie die de rasstandaard bevordert. We gebruiken gezondheidsgegevens die gedurende tientallen jaren zijn verzameld door clubs die lid zijn van de InternationaleHovawart Federatie om het risico op herhaling van bekende problemen in de lijn van de geselecteerde ouderdieren te minimaliseren. We streven ernaar overdreven kenmerken te vermijden en geven de voorkeur aan middelgrote, goed geproportioneerde honden.

Karakter

Een grote waakhond-ras moet beschikken over een stabiel karakter dat bestand is tegen stress in de huidige samenleving, of het nu gaat om een lawaaierige omgeving of om alleen gelaten te worden tijdens soms lange werkdagen. Het temperament moet er ook voor zorgen dat Hovawarts Hovawarts blijven: een hond met het vermogen om te werken en te genieten van rastypische sportieve activiteiten met een levendig temperament.

Buitenkant

Met een correcte anatomie zouden we ook mooi bewegende Hovawarts moeten krijgen. Soms hebben degenen die geïnteresseerd zijn in het ras een uitgesproken mening over de kleur van hun toekomstige Hovawart, die uiteindelijk van ondergeschikt belang is. Wat de kleur ook zal zijn - je zult nog steeds verliefd worden op je puppy!

IMG_20200720_185547~2.jpg

Deze video is gepubliceerd met toestemming van de International Hovawart Federation 

Hovawart puppies feeding socialisation
Hovawart puppies eating
Hovawart show breeder's group

Criteria

De Belgische Hovawart Club, een lid van de Internationale Hovawart Federatie, vereist dat zowel reu als teef die geselecteerd zijn voor de fokkerij voldoen aan de volgende eisen:

​

  • minstens twee jaar oud zijn;

  • vrij zijn van heupdysplasie (niveau A of B); 

  • ogen getest zijn en vrij van erfelijke oogziekten;

  • met goed gevolg de  karaktertest van de Belgische Hovawart Club hebben afgelegd;

  • het uiterlijk moet voldoen aan de FCI rasstandaard.

​

De teef mag maximaal drie nesten krijgen en lijnteeltwordt streng gecontroleerd om de genenpool groot te houden voor de toekomstige generaties. Bovenstaande criteria zijn uiteraard ook het uitgangspunt voor al onze nesten.

Onze werkwijze

Ons doel is om gezonde Hovawarts te fokken met een stabiel karakter en met het behoud van de eigenschappen die ze nodig hebben voor het uitvoeren van de taken waarvoor dit ras oorspronkelijk was bedoeld. Voor de keuze van een dekreu houden wij rekening met de resultaten van de karaktertesten die samen met een mooi, krachtig  uiterlijk en een goede gezondheid ons uitgangspunt zijn. Zelfs met de beste planning, mag men ecther nooit vergeten dat het om levende genen gaat en er bij fokken ook altijd een geluksfactor is, dus er geen garanties kunnen afgegeven worden.

 

Eens de puppies geboren zijn, gaan al onze tijd en toewijding naar het grondig socialiseren van de pups. Om de pups een optimale start te geven voor een goed leven, worden de verschillende ontwikkelingsfases  gevolgd door het geven van de juiste prikkels. De pups worden in familiale omgeving grootgebracht en vanaf de eerste dag wordt elke pup afzonderlijk gewoon gemaakt aan contact met zoveel mogelijk verschillende  mensen die deel uitmaken van ons dagelijks leven. De moeder is bij de pups tot ze klaar zijn om naar hun nieuwe thuis te vertrekken.

 

Wij proberen er zo goed mogelijk voor te zorgen   dat de wensen en de levensstijl van de nieuwe eigenaren afgestemd zijn op het karakter van hun pup. De karaktertest die de Belgische Hovawart Club rond de leeftijd van 7 weken organiseert, helpt daarbij. Hoe beter de eigenaar en de pup bij elkaar passen, hoe gelukkiger de relatie wordt. Het is bij ons al voorgekomen dat een familie, die graag een zwart en blonde reu wou hebben, naar huis ging met een blonde teef! Uiteindelijk is het niet de kleur die belangrijk is, maar wel het karakter van de hond waarmee je meer dan 10 jaar je leven en je huis deelt!

Opvolging

Een van de leuke dingen wie we organiseren is een bijeenkomst wanneer de pups 6 maanden oud zijn, waarbij de nieuwe eigenaren de mogelijkheid hebben om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Voor ons is dit een mogelijkheid om na te gaan of het nest evolueert volgens onze verwachtingen.

 

Tussen de leeftijd van één en twee jaar  worden de pups teruggeroepen  voor een karaktertest voor jonge honden en later voor de test voor volwassen honden. Deze karaktertesten verstrekken ons en de eigenaars nuttige en interessante informatie voor de toekomst. Wij nodigen ook het hele nest één of twee keer  uit om deel te nemen aan een hondententoonstelling.  We brengen samen een gezellige dag door en als bonuskrijgt elke eigenaar een professionele beoordeling van zijn/haar hond.

 

In de loop der jaren hebben wij een sterke band opgebouwd  met de eigenarens van onze pups, en het is voor hen vanzelfsprekend geworden om zicht tot ons te wensen, zowel goede als in slechte tijden. Wanneer we het antwoord op bepaalde problemen niet kennen, komen we er samen wel uit.

bottom of page